Z historii WSP „Społem”
Wytwórcza Spółdzielnia Pracy „Społem” rozpoczęła swoją działalność dokładnie 15 września 1920 roku jako Zakłady Wytwórcze w Kielcach. W tym czasie firma specjalizowała się w produkcji chemii gospodarczej. Intensywny rozwoju branży spożywczej w Polsce sprawił, że zakłady zaczęły poszerzać asortyment o nowe produkty, co w rezultacie doprowadziło do teraźniejszego sukcesu Spółdzielni w tej na rynku FMCG.
W 1932r. z taśm fabryki zeszły pierwsze octy spirytusowe oraz musztardy. Już wtedy wyroby te zyskiwały uznanie konsumentów, będąc uosobieniem wysokiej jakości i wyjątkowego smaku. Kolejne etapy rozwoju firmy ograniczyła II Wojna Światowa. Po przejęciu zakładów przez władze niemieckie znacząco zmniejszono zatrudnienie i produkcję. Jednak dzięki zaangażowaniu pracowników przedsiębiorstwo przetrwało i odnalazło się w powojennej rzeczywistości.
Rok 1959 był dla Kieleckiej Spółdzielni okresem przełomowym. Wówczas w fabryce „Społem” ruszyła pierwsza w Polsce przemysłowa linia do produkcji majonezów. Warto podkreślić fakt, że receptura Majonezu Kieleckiego stała się podstawą do opracowania Polskiej Normy na majonez.
Kolejne lata zaowocowały unowocześnieniem infrastruktury fabryki, rozszerzaniem oferty produktowej i zmianami organizacyjnym. Na początku lat dziewięćdziesiątych firma przeszła proces przekształceń związanych z transformacją polityczno-gospodarczą kraju oraz likwidacją Centralnego Zarządu Spółdzielni Spożywców. Wówczas kieleckie zakłady stały się własnością pracowników i pod nazwą Wytwórcza Spółdzielnia Pracy „Społem”, rozpoczęła kolejny etap ekspansji. Nowa firma musiała szybko uporać się z wieloma problemami m.in. spłacić obce udziały oraz doinwestować produkcję. Mimo to w najtrudniejszym okresie wybudowano oczyszczalnię ścieków, dokupiono dodatkowe linie do produkcji m.in. przekąski Snack – „Przysmak Świętokrzyski” oraz poszerzono asortyment wyrobów, dostosowując go do wymagań gospodarki rynkowej, a jednocześnie utrzymując wszelkie auty z jakimi Spółdzielnia kojarzona była w przeszłości.
Od 1993 roku WSP „Społem” mocno postawiła na eksport. Od tego czasu jest on konsekwentnie rozwijany. Obecnie Spółdzielnia współpracuje z odbiorcami z osiemnastu państw położonych na czterech kontynentach.
Zachowanie tradycyjnych procedur, wysoka jakość oferowanych produktów oraz smak zbliżony do wyrobów domowych sprawiły, że wyroby Wytwórczej Spółdzielni Pracy „Społem” uznawane są za jedne z najlepszych na rynku. W portfolio firmy, poza sztandarowym Majonezem Kieleckim, znajdują się również musztardy i octy – sięgające tradycją lat 30 ubiegłego wieku; wyraziste sosy, aromatyczne keczupy, przekąska Snack - Przysmak Świętokrzyski oraz chemia gospodarcza.
Dzięki umiejętnemu łączeniu tradycji i nowoczesności WSP Społem jest obecnie jednym z liderów na polskim rynku FMCG. Zajmuje drugie miejsce w produkcji majonezu w Polsce oraz wysoką pozycję wśród krajowych wytwórców musztardy. Spółdzielnia, jak i jej wyroby są laureatami kilkudziesięciu nagród, znaków jakości, medali i wyróżnień targowych. Dla przykładu już w 1997 roku, jako firma działająca w oparciu o własny polski kapitał, zdobyła nagrodę i tytuł „Polski Producent Żywności”. Wśród innych prestiżowych wyróżnień znajdują się m.in. godło promocyjne „Poznaj Dobrą Żywność”, „Znak Jakości Q” czy znak „Jakość Tradycja”. Ponadto firma stanowi istotny element lokalnej społeczności woj. świętokrzyskiego - zatrudnia blisko 400 osób, troszczy się o środowisko naturalne, a także prowadzi aktywne działania prospołeczne.
Wytwórcza Spółdzielnia Pracy „Społem” rozpoczęła swoją działalność dokładnie 15 września 1920 roku jako Zakłady Wytwórcze w Kielcach. W tym czasie firma specjalizowała się w produkcji chemii gospodarczej. Intensywny rozwoju branży spożywczej w Polsce sprawił, że zakłady zaczęły poszerzać asortyment o nowe produkty, co w rezultacie doprowadziło do teraźniejszego sukcesu Spółdzielni w tej na rynku FMCG.
W 1932r. z taśm fabryki zeszły pierwsze octy spirytusowe oraz musztardy. Już wtedy wyroby te zyskiwały uznanie konsumentów, będąc uosobieniem wysokiej jakości i wyjątkowego smaku. Kolejne etapy rozwoju firmy ograniczyła II Wojna Światowa. Po przejęciu zakładów przez władze niemieckie znacząco zmniejszono zatrudnienie i produkcję. Jednak dzięki zaangażowaniu pracowników przedsiębiorstwo przetrwało i odnalazło się w powojennej rzeczywistości.
Rok 1959 był dla Kieleckiej Spółdzielni okresem przełomowym. Wówczas w fabryce „Społem” ruszyła pierwsza w Polsce przemysłowa linia do produkcji majonezów. Warto podkreślić fakt, że receptura Majonezu Kieleckiego stała się podstawą do opracowania Polskiej Normy na majonez.
Kolejne lata zaowocowały unowocześnieniem infrastruktury fabryki, rozszerzaniem oferty produktowej i zmianami organizacyjnym. Na początku lat dziewięćdziesiątych firma przeszła proces przekształceń związanych z transformacją polityczno-gospodarczą kraju oraz likwidacją Centralnego Zarządu Spółdzielni Spożywców. Wówczas kieleckie zakłady stały się własnością pracowników i pod nazwą Wytwórcza Spółdzielnia Pracy „Społem”, rozpoczęła kolejny etap ekspansji. Nowa firma musiała szybko uporać się z wieloma problemami m.in. spłacić obce udziały oraz doinwestować produkcję. Mimo to w najtrudniejszym okresie wybudowano oczyszczalnię ścieków, dokupiono dodatkowe linie do produkcji m.in. przekąski Snack – „Przysmak Świętokrzyski” oraz poszerzono asortyment wyrobów, dostosowując go do wymagań gospodarki rynkowej, a jednocześnie utrzymując wszelkie auty z jakimi Spółdzielnia kojarzona była w przeszłości.
Od 1993 roku WSP „Społem” mocno postawiła na eksport. Od tego czasu jest on konsekwentnie rozwijany. Obecnie Spółdzielnia współpracuje z odbiorcami z osiemnastu państw położonych na czterech kontynentach.
Zachowanie tradycyjnych procedur, wysoka jakość oferowanych produktów oraz smak zbliżony do wyrobów domowych sprawiły, że wyroby Wytwórczej Spółdzielni Pracy „Społem” uznawane są za jedne z najlepszych na rynku. W portfolio firmy, poza sztandarowym Majonezem Kieleckim, znajdują się również musztardy i octy – sięgające tradycją lat 30 ubiegłego wieku; wyraziste sosy, aromatyczne keczupy, przekąska Snack - Przysmak Świętokrzyski oraz chemia gospodarcza.
Dzięki umiejętnemu łączeniu tradycji i nowoczesności WSP Społem jest obecnie jednym z liderów na polskim rynku FMCG. Zajmuje drugie miejsce w produkcji majonezu w Polsce oraz wysoką pozycję wśród krajowych wytwórców musztardy. Spółdzielnia, jak i jej wyroby są laureatami kilkudziesięciu nagród, znaków jakości, medali i wyróżnień targowych. Dla przykładu już w 1997 roku, jako firma działająca w oparciu o własny polski kapitał, zdobyła nagrodę i tytuł „Polski Producent Żywności”. Wśród innych prestiżowych wyróżnień znajdują się m.in. godło promocyjne „Poznaj Dobrą Żywność”, „Znak Jakości Q” czy znak „Jakość Tradycja”. Ponadto firma stanowi istotny element lokalnej społeczności woj. świętokrzyskiego - zatrudnia blisko 400 osób, troszczy się o środowisko naturalne, a także prowadzi aktywne działania prospołeczne.